На какво се дължи аристократичната красота на французойките, тяхната елегантност, изящество и изтънчена женственост? Как успяват да запазят до старини фигурата си стройна, кожата гладка, а цвета на лицето – свеж? Нали прочутите френски сирена и другите деликатеси са основния източник на наднормено количество холестерол! Тази кухня би трябвало да води до тотално затлъстяване и чести инсулти! Според статистическите данни обаче нивото на смъртността в резултат на сърдечно-съдови заболявания във Франция е едно от най-ниските в Европа, а продължителността на живота – една от най-високите в света. В какво се състои тайната на дълголетието на чревоугодните французи?
Този въпрос терзаеше европейските учени в продължение на няколко десетилетия, докато в началото на 80 години не се проведоха изследвания, които разкриха потресаващи резултати. Оказа се, че за укрепването на здравето на нацията допринася сухото вино.
За никого не е тайна, че французите са лидери по потребление на вино на човек от населението. Чаша вино по време на обяд, на вечеря, а понякога и на закуска – тя е задължителен компонент в менюто на французите.
Умерената употреба на вино не само не причинява вреда на здравето, но способства за неговото укрепване. Виното се състои от много химически елементи, особено място сред които заемат антиоксидантите. Тези частици са своеобразни „санитари” на човешкия организъм – те са способни да неутрализират свободните радикали, които оказват пагубно влияние на структурата на ДНК и водят до развитието на много болести в това число и ракови образувания.
Привържениците на здравословния начин на живот могат да възразят, че антиоксиданти се съдържат и в прясно изцедения гроздов сок. Но във ферментиралия гроздов сок, каквото в същност е виното, тяхното количество е няколко пъти повече в сравнение с пресния му еквивалент.
Умерената употреба на вино няколко пъти повишава защитните функции на организма срещу свободните радикали. От особено значение е думата „умерена”. Съществува норма за всекидневната употреба на вино: две чаши за мъжете и една за жените. Нарушението на това правило може да доведе до противоположни последствия: увеличаване на риска от развитието на рак на устната кухина, гърлото, черния дроб и хранопровода.
Антиоксидантите са своеобразна профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Те предотвратяват образуването на тромби, възпрепятстват запушването на кръвоносните съдове, повишават съдържанието на „добрия” холестерол и способстват за намаляването на „лошия”, понижават кръвното налягане и задържат развитието на атеросклерозата.
Червените вина се препоръчват при стомашни разстройства, а белите помагат при болести на жлъчката. Портвайнът помага в борбата с кашлицата и хремата. И все пак кое вино да изберем: бялото или червеното?
Червеното вино съдържа повече антиоксиданти, отколкото бялото. Най-голямо количество антиоксиданти се съдържат във френските вина Cabernet Sauvignon, Merlot и Pinot Noir. За абсолютен победител е признато чилийското Cabernet Sauvignon.
Почитателите на бялото вино не трябва да се отчайват. Вината Chardonnay и Sauvignon Blanc са напълно конкурентноспособни – те съдържат по-малко количество антиоксиданти, но са по-ефективни, тъй като са по-малки по размер и по-лесно проникват в организма. По данни от нови изследвания, количеството на свободните радикали в клетките на организма се понижава с 15% за любителите на червеното и с 34% за любителите на бялото вино.
Виното е прекрасно средство за отслабване. Правилото е елементарно: бялото вино трябва да се съчетава с парченце сирене, а червеното – с червени плодове.
Виното съдържа компоненти, които влияят благотворно на различните системи в организма. Някои притежават диуретични свойства, други коригират съдържанието на инсулина и предотвратяват развитието на диабета, трети поддържат нормалната киселинност на стомаха, четвърти извеждат токсините. Всички заедно те нормализират обмена на веществата и способстват за нормалната работа на организма и за избавянето от наднорменото тегло.
Според учени от Харвардския университет, само една чаша шампанско, изпита преди ядене, подобрява моториката на червата, оказва благотворно влияние на храносмилателния процес и прочиства организма от шлаката.
Виното е отличен природен антидепресант. То носи радост, премахва напрежението, мъката и скуката. Нито един съвременен транквилант няма да ви успокои и повиши настроението така, както това ще направи чаша хубаво вино. Така че изхвърлете успокоителните таблетки, отворете бутилка от любимото си вино и я споделете с близките си хора. Безкрайните задължения и проблемите ще отстъпят на втори план, а животът ще бъде огрят от нови цветове.